علمی و آموزشی :

 

 
 

  توصیــه های بهداشتی برای نانوایان محترم

  * مضرات مصرف بیش از اندازه نمک

 1-ابتلا به پر فشاری خون
2- سکته
3- فقر کلسیم
4- پوکی استخوان
5- ادم
6- افزایش وزن
7- زخم معده
8- تشدید آسم
9- تشدید سوزش سر دل (ترش کردن)
10- بزرگ شدن اندازه قلب

 11- کم آبی بدن و بروز تشنگی

 12- افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی

  *عوارض مصرف نمک‌های تصفیه نشده:

 ناخالصی‌های موجود در نمک‌های تصفیه نشده شامل سرب، جیوه، آرسنیک، کادمیوم، فلور و سایر املاح سنگینی است که بر اندام‌های داخلی بدن تأثیرات مخربی دارند .

 عوارض ناشی از مصرف فلزات سنگین: « یکی از مشکلات اساسی که ممکن است پیش بیاید، اختلال در عملکرد کلیه‌هاست، چرا که کلیه‌ها مسئول دفع مواد سمی از بدن هستند و تجمع این مواد به مرور زمان، به بافت کلیه آسیب می‌رساند ».

  * توصیه ی مهم کارشناسان بهداشت محیط به نانوایان :

  - نمک‌های مصرفی خود را از انواع تصفیه شده انتخاب کنید.

  - به نوع بسته‌بندی، شماره پروانه ساخت، نشانی محل و تولید و تاریخ درج شده بر روی بسته‌ها توجه کنید .

  *مزایای مصرف نان سبوس دار

 1- در نان سبوس دار ، به طور میانگین دو برابر ویتامین ، مواد معدنی و مواد فیبری نسبت به نان سفید وجود دارد .

2- مصرف نان سبوس دار 30 تا 40 درصد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و گوارشی را کاهش می دهد .

 3- نان سبوس دار منبع مناسبی از برخی مواد معدنی بوده که در صورت انجام تخمیر کامل برای بدن قابل استفاده خواهند بود .

 4- سبوس غنی از فیبر است که وجود آن در رژیم غذایی انسان بسیار مفید بوده و باعث تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 است .

5- سبوس به دلیل دارا بودن انواع فیبر ، حملات قلبی ، اختلالات روده ها و سرطان های سینه ، کولون ، پروستات و رحم را کاهش می دهد .

6- سبوس منبع بسیار مناسبی از فیبر ، املاح و همچنین پتاسیم ، منگنز ، منیزیم ، سلنیوم ، فسفر ، آهن و روی می باشد .

 7-سبوس منبع بسیار مناسبی از ویتامین های B6 ، نیاسین ، ریبوفلاوین ، تیامین ، فولات و پانتوتنیک اسید می باشد .

 8- سبوس به دلیل جذب آب زیاد به وجود آوردن احساس سیری در رژیم غذایی اثرات مثبتی را به همراه دارد .

 9- سبوس با افزایش حرکات سیستم گوارشی باعث هضم غذا می شود و از یبوست جلوگیری می نماید .

 10- سبوس با کاهش جذب چربی موجب پایین آمدن چربی خون و کلسترول تام می شود .

 11- سبوس گندم با دارا بودن منبع فیتواسترول ها سبب کاهش کلسترول بد تا میزان 10 درصد می گردد .

 12-- مزیت سبوس گندم نسبت به سایر منابع فیبری در عدم ایجاد مزه غیر طبیعی در نان است .

 13- کاهش درصد سبوس گیری آرد ، باعث افزایش جذب آب و بهبود عطر و طعم نان می شود.

  *بلانکیت ترکیبی گوگردی است که در قند ریزیها برای رنگبری و سفید کردن قند ها استفاده می شود که این ماده در اثر حرارت گاز so2 آزاد کرده ودر مقدار زیاد مصرف آن سرطانزا می باشد. به همین دلیل یکی از مهمترین فاکتورهای کنترل کیفیت قند کله ، اندازه گیری انیدرید سولفورو یا باقیمانده بلانکیت در قند می باشد. حداکثر مقدار بلانکیت مصرفی در تولید قندها ppm 10 می باشد که مصرف بیشتر از آن ایجاد عوارضی از قبیل اختلالات گوارشی ،استنشاقی، پوستی و حتی چشمی می کند در حالیکه در بهداشت جهانی استفاده از این ماده تقریبا" ممنوع بوده و صنایع قند وشکر جای خود را به تبادلگرهای یونی (رزین) داده است .

 بلانکیت پس از ورودبه دستگاه گوارش ، باعث از بین بردن پرزهای معده و روده می شود و در ئدراز مدت با از بین رفتن آنتی اکسیدان ها سبب تسریع در سرطان بخشهای گوارشی می گردد. همچنین بلانکیت در مسدود کردن هورمون های بدن بخصوص انسولین موثر است ، بنابراین بطور مستقیم سبب تسریع دیابت می شود.

  *مضرات مصرف جوش شیرین در تولید نان

 1- استفاده از جوش شیرین در نان باعث بروز مواردی از جمله اختلال در جذب آهن و بروز کم خونی ، پوکی استخوان ، بیماری های قلب وعروق ، اختلال در فعالیت های آنزیم های گوارش و هضم و جذب، افزایش اسیدیته معده و بیمارهای روده ای می شود .

 2- جوش شیرین واکنش های مفید خمیر را مهار می کند، PH را افزایش داده و اسیدهای آلی نان را کاهش می دهد. همچنین ویتامین های آنزیمی را غیر فعال می کند. جوش شیرین از عطر و طعم نان می کاهد و باعث فطیر شدن آن می شود .

 3- ممانعت از انجام عملیات تخمیر و در نتیجه اختلال در جذب آهن ، کلسیم و روی را به دنبال دارد .

 4-  کربنات سدیم باقیمانده در نان مزه نامطبوعی ایجاد می کند .

 5- افزایش PH و قلیایی شدن محیط دهان مزه صابونی ایجاد می کند .

 6- مصرف بی کربنات سدیم

 

 

 

مضرات دخانیات

  یکی از مشکلات عمده بهداشت در زمان ما گسترش استعمال دخانیات در جامعه می‌باشد که این خود بعنوان یکی از شایع ترین عوامل مرگ و میر در جهان شناخته شده، چرا که مصرف این مواد عامل 25 بیماری کشنده از جمله سرطان ها و بیماری های قلبی و عروقی و غیره می‌باشند و انتظار می‌رود در سال های آینده بزرگترین و بیشترین عامل مرگ و میر و کاهش طول عمر باشد.

  همچنین در صورت ادامه روند رو به بالای مصرف دخانیات در جهان طی 20 سال آینده سالیانه 10 میلیون مرگ ناشی از بیماریهای مرتبط با استعمال دخانیات بروز می‌نماید که بیش از 70 درصد این مرگ ها در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران اتفاق می‌افتد.

  طی سال های اخیر مصرف انواع مختلف مواد دخانی مانند قلیان به طور گسترده در جامعه شایع شده است که نقش خاصی را در ورود جوانان و نوجوانان در عرصه استعمال دخانیات ایفا می‌کند که می‌بایست این گروه از افراد جامعه در زمینه عدم مصرف اینگونه مواد با توجه به زیان هایی که در آینده گریبانگیر آنها خواهند شد بکوشند و از مصرف آنها اجتاب کنند.

  بروز بیماری ها و مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات و استنشاق تحمیلی دود آنها از جمله سرطان ها- بیماری های قلبی و عروقی و حساسیت ها:

  در این زمینه سالیانه 4 میلیون نفر جان خود را در دنیا از دست می‌دهند و اگر روند استعمال به این گونه ادامه یابد 500 میلین نفر از جمعیت فعلی دنیا در نهایت به علت مصرف دخانیات خواهند مرد که نیمی از اینها را کودکان و نوجوانان تشکیل می‌دهند.

 : زیان های اقتصادی ناشی از مصرف دخانیات

  در این راستا همین بس که مصرف داخلی (در ایران) 50 میلیارد نخ سیگار به طور متوسط سالانه 1000 میلیارد تومان صرف خرید و دود شدن این حصول و 2000 تا 3000 میلیارد تومان صرف بیماری های مرتبط با آن می‌گردد .

زیان های اجتماعی ناشی از مصرف دخانیات

  مصرف سیگار نوعی اعتیاد است ولی متاسفانه این مسئله به مرور در جامعه جا افتاده و قابل قبول‌ترین عمل خلاف عرف محسوب می‌شود، متاسفانه عادت به مصرف سیگار زمینه ساز بروز اعتیاد به مواد مخدر، الکل، فقر، بزهکاری علی‌الخصوص در جوانان و نوجوانان می‌گردد.

زیان های زیست محیطی ناشی از دخانیات

  از بین رفتن خاک، تخریب جنگل ها و آلودگی آب های زیرزمینی و هوا از جمله مضرات زیست محیطی دخانیات می‌باشد. مصرف مواد مغذی خاک توسط گیاه توتون موجب عاری شدن خاک از این مواد شده و از طرفی موجب جذب آفت ها می‌گردد و استفاده از انواع کودهای شیمیایی و آفت‌کش‌ها آلودگی های آب های زیر زمینی را بدنبال دارد، از طرفی مقدار زیادی از درختان برای سوخت در عمل آوردن توتون از بین می‌روند.

استعمال هر نخ سیگار باعث کوتاه شدن 7 روز از عمر می‌گردد

 . اثرات تحمیلی دود سیگار نیز کمتراز عوارض ناشی از استعمال آن نمی‌باشد

آنچه باید بدانیم

  - دخانیات شایع ترین عامل قابل پیشگیری مرگ و میر در جهان می‌باشد. (5/12 درصداز کل مرگ ها

  - در ترکیب دود سیگار 4000 نوع ماده شیمیایی و سم وجود دارد که استنشاق آن موجبات خطر مصرف‌کنندگان و اطرافیان را ایجاد می‌کند) .

  - 25 نوع بیماری خطرناک از جمله سرطان ها و بیماری های قلب و عروق- ریه- کبد- گوارش- جنین و نازایی مرتبط با استعمال دخانیات می‌باشد.

  - بروز 50 هزار مرگ در ایران و یا در هر 8 ثانیه یک مرگ در جهان ناشی از مصرف دخانیات شدت خطر دخانیات را روشن می‌کند.

  - هزینه‌های قابل محاسبه ناشی از مصرف دخانیات در ایران 1000 میلیارد تومان ناشی از مصرف سیگار و دود شدن آن و 3000 – 2000 میلیارد تومان صرف درمان بیماری های ناشی از مصرف می‌باشد.

  - نوجوانان و جوانانی که مبادرت به استعمال دخانیات می‌کنند احتمال مبتلا شدن آنها به سرطان ریه 22 مرتبه بیشتر از افراد غیرسیگاری می‌باشد و 20 تا 25 سال زودتر از همسالان خود می‌میرند

  - استعمال دخانیات باعث بوجود آمدن نوزاد معلول و ناقص‌الخلقه و کم وزن گردد .

  - استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون و خطر ابتلا به بیماری های فشار خون بالا و گرفتگی عروق و نهایتاً ایجاد حمله قلبی و سکته می‌شود .

  - استعمال دخانیات خطر ابتلاء به زخم معده را افزایش داده و درمان آن در افراد سیگاری به سختی انجام می‌گیرد .

- استعمال دخانیات در درازمدت باعث تأثیرگذاری بر روی پوست شده و آنها را خشک، شکننده، تغییر رنگ به قهوه‌ای متمایل به زرد می‌کند

نکات مهم در حفظ بهداشت مواد غذایی

چگونه می توانیم به داشتن هوای پاکتر کمک کنیم

 

مطالب آموزشی 1403

 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

آخرین بروز رسانی : 1403/10/09