کارشناس مسئول واحد تغذیه : النازعباسی پور
در برنامه تحول نظام سلامت، در پایگاه سلامت، بطور متوسط جمعیتی معادل 12500 نفر تحت پوشش قرار میگیرند و مراقبین سلامت در پایگاه خدمات سلامت از جمله خدمات و مراقبتهای تغذیهای را ارائه میدهند. هر 3 تا 4 پایگاه سالمت تحت پوشش یک مرکز خدمات جامع سلامت قرار دارد. در مرکز خدمات جامع سلامت یک پزشک عمومی، یک کارشناس تغذیه و یک کارشناس سالمت روان مستقر هستند که به موارد ارجاعی از سوی مراقبین سالمت خدمات سالمت را ارائه میدهند. کارشناس تغذیه در مرکز خدمات جامع سلامت، بطور متوسط جمعیتی معادل 40 هزار نفر را تحت مراقبتهای تغذیهای قرار داده و هممان خدمات تغذیه جامعه را نیز به جمعیت تحت پوشش مرا کز ارائه میدهد. مراقبین سلامت و کارشناسان تغذیه باید مطابق با دستورعملهای موجود، آموزشهای الزم جهت ارائه خدمات تغذیهای را قبل از شروع به کار دریافت نموده و در دورههای بازآموزیهای ضمن خدمت نیز شرکت نمایند. این برنامه ها، جهت تبادل اطالعات و تجربیات، آشنائی با اطالعات به روز شده، یادگیری از یکدیگر و ارتقاء دانش و مهارت ارائه دهنده خدمت اجرا میشوند و مشارکت فعال در آنها الزامی خواهد بود
شر ح وظایف واحد تغذیه ستاد شهرستان.1
- بررسی و شناخت وضع موجود به منظورتعیین نیازها و اولویت ها
- جمع آوری، جمع بندی و آنالیز اطلاعات وآمارفعالیت ها وگزارش به مقامات مافوق
- همکاری در انجام تحقیقات کاربردی در زمینه بهبود تغذیه
- تشکیل و شرکت درکمیته های علمی و فنی شهرستان
- برگزاری کارگاه وکلاس های آموزشی برای کارکنان بهداشتی واحدهای محیطی تابعه
- برگزاری کارگاه و کلاس های آموزشی برای دانش آموزان، والدین وکارکنان مدارس، دانشجویان، سفیران سلامت خانوار و کلیه گروه های سنی تحت پوشش در زمینه اولویت های آموزشی تعیین شده جهت بهبود تغذیه جامعه
- تهیه و تدوین و ارائه متون، رسانه و محتوا های علمی و آموزشی جهت استفاده کارکنان بهداشتی و گروه های هدف واحد
- برگزاری جلسات درون بخشی و برون بخشی در خصوص برنامه های واحد تغذیه
- اجرای طرح ها و برنامه های کشوری ، استانی و شهرستانی براساس دستور ابلاغی
- بررسی و شناخت شاخص های سلامت و مشکلات موجود در مراکزبهداشتی و اقدام در جهت رفع آنها
- نظارت ، پایش و ارزشیابی مستمر روند اجرای برنامه های حوزه واحد تغذیه در سطح واحدهای محیطی و انجام مداخله لازم
- تلاش درجهت اعتلای سطح دانش فنی و علمی فردی و تقویت انگیزه و خلاقیت کارکنان با هدف پویا سازی و ارتقای سیستم
- هماهنگی و همکاری با سایر سازمان های برون بخشی مرتبط به منظور جلب مشارکت نهادها و سازمانها جهت اجرای بهینه برنامه های واحد بهبود تغذیه
- تهیه و تدوین برنامه جامع عملیاتی سالانه واحد و ارائه به استان
- همکاری با واحد گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی در برنامه ریزی های تفضیلی و اجرایی
- جمع آوری و جمع بندی اطلاعات و تجزیه و تحلیل اطلاعات و آمار فعالیت ها و گزارش به استان
- بررسی و شناخت وضع موجود به منظور تعیین نیازها و اولویت های آموزشی کارکنان بهداشتی و گروه های هدف در کلیه گروه های سنی
- برنامه ریزی و نظارت برحسن اجرای مراقبت های بهداشتی در کلیه گروه های سنی براساس دستورالعمل های ابلاغی
- 20. همکاری با کلیه واحدها در حسن اجرای برنامه های مرتبط با واحد بهبود تغذیه
- برنامه ریزی و نظارت برحسن اجرای برنامه های بهبود تغذیه درمدارس ، برنامه آهن یاری، برنامه مکمل یاری با ویتامین D
- برنامه ریزی و نظارت برحسن اجرای برنامه های یدسنجی نمک مصرفی خانوار دانش آموز و پایش ید ادرار دانش آموزان 10- 8 ساله
- برنامه ریزی جهت بزرگداشت مناسبتهای بهداشتی (هفته سلامت، روز جهانی غذا، روز جهانی تخم مرغ، بسیج ملی تغذیه روز جهانی سبزیجات، روز جهانی میوه و ...)
- اجرای برنامه های آموزشی در قالب برگزاری کارگاه های آموزشی، سمینار، کنفرانس علمی و تهیه مطالب آموزشی
- مشارکت دراجرای تحقیقات کار بردی در زمینه بهبود تغذیه جامعه
- همکاری در اجرای طرحها و برنامههای واحدهای ستادی
- 30. مدیریت، پایش و نظارت بر مراقبتهای کلیه گروه های سنی در مراکز خدمات جامع سلامت ، پایگاههای سلامت و خانه های بهداشت
- براورد نیازهای آموزشی کارکنان بهداشتی با توجه به انتظارات و ابلاغ برنامه های جدید
- مدیریت، پایش و نظارت برنامه مکمل یاری ویتامین D کلیه گروه های سنی تحت پوشش
- همکاری در اجرای تحقیقات کاربردی کشوری در زمینه بهبود تغذیه جامعه
- مدیریت، پایش و نظارت بر ارزیابی سلامت گروه های سنی، تشکیل پرونده الکترونیک و ثبت نتایج در سامانه سیب در مراکز خدمات جامع سلامت ، پایگاه های سلامت ،خانه های بهداشت
- مدیریت،پایش و نظارت ورود اطلاعات نتایج ارزیابی های انجام شده واحد تغذیه در سامانه سیب، بررسی اشکالات موجود سامانه و گزارش به استان
- نظارت بر بهداشت پایگاه تغذیه سالم ، نحوه عرضه و توزیع مواد غذایی به دانش آموزان در داخل مدرسه
- تولید ،تکثیر و توزیع محتوی آموزشی برای کلیه گروه های سنی و کارکنان بهداشتی
- تهیه شاخص های تن سنجی در کلیه گروه های سنی تحت پوشش بر اساس آمارهای استخراجی از سامانه سیب
- تهیه شاخص های پوشش مراقبت های تغذیه در کلیه گروه های سنی بر اساس آمارهای استخراجی از سامانه سیب
- انجام سایر وظایف مربوط به شغل ، برحسب پست مورد تصدی ، ارجاعی از سوی مقام مافوق
- تدوین برنامه عملیاتی ساالنه در راستای برنامه عملیاتی سطح بالاتر (دانشگاه و دفتر بهبود تغذیه جامعه(
- نظارت بر حسن اجرای برنامه های تغذیه جامعه و تامین و ارتقا سالامت تغذیه ای جامعه
- نظارت بر حسن اجرای برنامه مکمل یاری، مطابق با پروتکل ها
- نظارت کارشناس ستاد شهرستان بر عملکرد کارشناسان تغذیه مرا کز تحت پوشش و صحت زنجیره ارجاع از قبیل پیگیری موارد ارجاعی، تنظیم رژیم غذایی، تکمیل فرمهای ارزیابی تغذیهای، صحت روش اندازه گیری شاخصهای آنتروپومتریک
- اجرای برنامه های آموزشی متناسب با مناسبتها و برنامه های ابلاغی دفتر بهبود تغذیه جامعه از طریق رسانه های جمعی به منظور حساس سازی و تا کید بر رعایت تغذیه صحیح (از جمله هرم غذایی، کاهش مصرف قند، نمک و چربی، مکمل یاری و...)
- آموزش و بازآموزی متناسب با شرایط موجود به شکل مجازی و غیر مجازی برای کارکنان درون بخشی (مراقب سلامت/بهورز/ ماما، کارشناس تغذیه، پزشک
- آموزش و بازآموزی به شکل مجازی و غیر مجازی برای کارکنان بین بخشی
- تهیه و نظارت بر محتوای آموزشی تغذیه ای مورد استفاده در فضای مجازی بخش دولتی (مانند آموزش و پرورش، بهزیستی، نیروهای مسلح، کمیته امداد امام خمینی و ...(